Handige websites voor jou, je cliënten en de mensen in hun omgeving

Alle schulden bij elkaar in een actueel overzicht op Schuldenwijzer.nl

Op initiatief van KBvG en SNG, twee brancheorganisaties van gerechtsdeurwaarders, wordt momenteel gewerkt aan schuldenwijzer.nl. Dat is een platform waarop schuldenaren in een oogopslag overzicht hebben van al hun schulden. Op dit moment kost het vaak nog veel tijd om alle schuldeisers in kaart te brengen. Gemiddeld hebben mensen met schulden namelijk met ongeveer veertien verschillende schuldeisers te maken.

De Schuldenwijzer is nog niet af. Eerst wordt nu de informatie uit het Digitaal Beslagregister in een online inzageportaal inzichtelijk gemaakt, waarop mensen kunnen inloggen met DigiD of eHerkenning. Vanaf begin 2020 zijn niet alleen de beslagen, maar alle schulden die bij gerechtsdeurwaarderskantoren bekend zijn via het portaal te zien. Ook kunnen vanaf dat moment schuldhulpverleners (onder voorwaarden) inzicht krijgen in de schulden van de cliënt. Uiteindelijk is het de bedoeling om ook de schuldgegevens van overheidsinstanties toe te voegen zodat echt een totaaloverzicht voor burgers, schuldhulpverleners en andere professionele organisaties ontstaat.

Nibud helpt mensen met beginnende schulden actie ondernemen

Voor mensen die beginnende schulden hebben, heeft het Nibud een website ontwikkeld waarmee zij in zes stappen inzicht krijgen in de schulden die zij hebben en een actieplan schrijven om regelingen met de schuldeisers te treffen.

Op zelfjeschuldenregelen.nl helpt het Nibud mensen inzicht te krijgen in hoeveel aflosruimte zij hebben. Ook kunnen mensen er voorbeeldbrieven vinden die ze kunnen aanpassen aan hun eigen situatie waarmee zij schuldeisers kunnen benaderen. Aan de hand van maximaal vier vragen op de homepagina wordt bekeken of mensen goed zitten op de website. Mensen met acute of ernstige problemen worden doorverwezen naar hulpverleners of instanties.

Help iemand in je omgeving

Vaak zijn mensen in de directe omgeving van mensen met schulden heel belangrijk bij het aanpakken van de schulden. Voor hen is de website eerstehulpbijschulden.nl, ontwikkeld door SchuldHulpMaatje, samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op de website kunnen mensen lezen hoeveel het hebben van schulden eigenlijk kost en wat oorzaken van schulden kunnen zijn. Ook kunnen mensen er tips vinden om schuldenaren in hun omgeving te herkennen. Bovendien zijn er hulpmiddelen voor hoe mensen het gesprek daarover kunnen aangaan en hoe ze mensen kunt helpen die eigenlijk geen hulp willen. Ten slotte zijn er ook adviezen hoe mensen anderen kunnen helpen schuldvrij te blijven.

Ook werkgevers kunnen hun hulp bieden

De website financieelgezondewerknemers.nl geeft werkgevers inzicht in hoe zij werknemers kunnen faciliteren bij hun financiële gezondheid. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met financiële zorgen (tijdelijk) minder intelligent zijn en vaker verzuimen.

De website biedt een breed palet aan informatie, tools, checklisten en doorverwijzingen waarmee bedrijven hun medewerkers kunnen ondersteunen. Ook zijn er tips voor hoe bedrijven die ondersteuning kunnen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan informatie op de interne website of het aanbieden van (externe) voorlichting.

Financieelgezondewerknemers.nl is bedoeld voor mensen die zich bezighouden met het personeelsbeleid en is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Nibud, Divosa, NVVK en Wijzer in geldzaken.