Hoe is het nu met Dayenne Tempo?

Je hebt het al het hele jaar moeilijk gehad - dan mag je in de feestmaand toch wel even losgaan. Dayenne kent het gevoel uit ervaring. Maar het kan ook anders, vertelt ze de mensen die ze helpt in de Buurtwerkkamer.

Dayenne

‘Ik zie niet op tegen de feestmaand. Maar ik begrijp de emotie heel goed. Het gevoel van: ‘ik heb het al het hele jaar moeilijk gehad. Fok de deurwaarders, fok de huur. Ik ga lekker veel kerstspullen kopen en we gaan voor zes dagen koken’.

Ik spreek uit ervaring.

Maar ik doe het nu anders. Ik kijk samen met mijn drie dochters naar onze financiële situatie. We kijken naar wat we nog aan kerstspullen hebben. En dan maken we een apart budget voor kerstspullen en voor eten.

‘Spreek met je kinderen een budget af en ga samen dingen kopen’

Budget maken

Natuurlijk zou ik het liefst een hele dag gaan shoppen en uitpakken. Met geweldige cadeaus voor iedereen. Juist met kerst moet niemand zich zorgen hoeven maken.

Maar dat doen we dus niet. We doen ons budget in een envelop en we gaan met z’n vieren die dingen kopen. En dat is hartstikke leuk. Waarom? Omdat je ’t samen doet.

Dus dat is mijn feestmaandtip: spreek samen met je kinderen een budget af en ga samen dingen kopen. Zo haal je er de scherpe kantjes af.

Hou je situatie niet weg bij je kinderen maar betrek ze erbij. De situatie krijgt zo een heel andere lading. De vraag wordt nu: hoe gaan we dit doen? En ze snappen het. En het voelt niet meer zo zwaar. Het is wat ’t is en je dealt er samen mee.

Zelfredzaam maken

Ik werk nog steeds bij de Buurtwerkkamer als assistent-coördinator. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Elke dag help ik de mensen die hier komen met hun problemen. Ze begrijpen de formulieren of brieven niet die ze hebben ontvangen. Ze zitten moeilijk met werk of gezondheid. Ik bel voor hen met hun schuldeisers en zorg voor regelingen. En we verwijzen natuurlijk vaak door naar hulpverlening.

Ik kijk altijd eerst wat ik kan doen voordat ik doorverwijs. Mensen die ik doorverwijs, blijf ik zien. En ik help ze meer zelfredzaam te worden. Dat is ook heel belangrijk.

In 2021 wil ik mijn opleiding tot schuldhulpverlener afmaken. Ik doe dat werk in feite al, maar het papiertje is ook belangrijk.'