Terugkijken - Onlinecongres Intensivering armoede- en schuldenaanpak ‘Maak gebruik van die helpende hand’

Sneller inzicht in je schuldenpositie, collectieve schuldregelingen, eenvoudiger regelgeving - tijdens het congres met ruim 300 deelnemers, de staatssecretaris, schuldhulpverleners en ervaringsdeskundigen werden hoopvolle actiepunten voor een betere aanpak besproken. Ook bleek dat de hulp voor ondernemers beter kan.

Directeur-generaal SZW Carsten Herstel en en drie ambassadeurs aan tafel bij het congres intensivering armoede- en schuldenaanpak

‘Het kabinet trekt circa 150 miljoen euro extra uit bovenop de 80 miljoen euro die in 2018 is vrijgemaakt, om de gemeentelijke aanpak van schulden en armoede extra te versterken. Er gaat nog een grote klap komen en we gaan de komende jaren een moeilijke tijd tegemoet. Daarom is het heel belangrijk dat je er snel bij bent als je in geldproblemen komt. Trek aan de bel. Wij - als Rijksoverheid en gemeenten – bieden een helpende hand. Maak daar alsjeblieft gebruik van.’

Dat zei Bas van ’t Wout, staatssecretaris van SZW, op het onlinecongres Intensivering armoede- en schuldenaanpak dat vandaag plaatsvond met 300 online deelnemers.

Actiepunten ronde-tafels

Afgelopen zomer vonden tien (virtuele) ronde-tafels plaats met ambtenaren, private partijen, maatschappelijke organisaties en schuldhulpverleners. Doel: de schulden- en armoedeaanpak intensiveren en versnellen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Uit de tafels kwamen actiepunten naar voren die tijdens het congres werden besproken.

Enkele actiepunten:

- Vereenvoudigde en versnelde wet- en regelgeving, zodat hulpverlening sneller kan en meer op maat.

- Opschalen van het Schuldenknooppunt, waarmee je je schuldenpositie binnen 24 uur (en niet in maanden of zelfs jaren) in beeld brengt – lees daar bij de NVVK meer over. - Collectieve schuldregelingen waar schuldenaar én schuldeiser van profiteren – meer hierover bij Schuldenlab.

- Kinderarmoede integraal aanpakken en generatiearmoede doorbreken.

Staatssecretaris van SZW Bas van 't Wout aan het woord

Momentum

Marjolein Moorman, wethouder onderwijs, armoede en inburgering in Amsterdam, zei treffend: ‘Er is momentum om met elkaar fundamenteel anders naar schulden te kijken. We realiseren ons: het is

geen individueel, maar een collectief probleem. Daarom kunnen we nu in Amsterdam bijvoorbeeld met 35 grote schuldeisers, zoals zorgverzekeraars en woningcorporaties, collectief afspraken maken over schuldregelingen.’

Naast Amsterdam, NVVK en Divosa waren ook de nieuwe ambassadeurs van de campagne Kom jij eruit? aanwezig. Zij vertelden over hun persoonlijke situatie, de impact van corona en de hulpverlening vanuit de gemeenten. Aan de ene kant is er veel respect voor de manier waarop gemeenten regelingen zoals Tozo uitvoeren. Aan de andere kant zijn nog niet alle gemeenten ingesteld op ondernemers.

Levensvatbaarheid

Kom jij eruit-ambassadeur Mark van de Leur: ‘Nog te vaak zeggen gemeenten tegen ondernemers en zzp’ers: eerst failliet gaan en in de bijstand, dan pas kunnen we je helpen. Maar dat was voor mij geen oplossing. Gelukkig kijken gemeente en ik nu samen naar de levensvatbaarheid van mijn onderneming. Dat is echt een verandering.’

Bas van ’t Wout knikte instemmend: ‘Speerpunt van mijn beleid is: voorkomen dat mensen hun werk kwijtraken. Het stelsel is nu zo ingericht dat we pas als mensen in de bijstand komen, met hen aan de slag gaan. Dat gaan we anders organiseren. We moeten het hele sociale stelsel beter maken.’

Kom jij eruit? ambassadeur Mark van der Leur deelt zijn ervaring

Schuldhulpverlener van het jaar

Ten slotte werd de schuldhulpverlener van het jaar bekendgemaakt: John Wildenberg van Farent sociaal werk in Den Bosch. Naast het dagelijkse intensieve werk dat schuldhulpverlening is, bouwt John escaperooms voor jongeren met geldproblemen en agendeert hij structurele problemen die hij in de praktijk tegenkomt. Daarvoor reist hij dan af naar SZW in Den Haag om zijn verhaal te doen.

‘We luisteren echt goed naar John, de ervaringsdeskundigen en andere mensen die in de frontlinie werken’, zei Carsten Herstel, directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij SZW en organisator van dit congres. ‘Voor ons als ministerie geldt: als regels in de praktijk in de weg zitten, dan veranderen we die regels.’

John Wildenberg neemt de prijs 'Schuldhulpverlener van het jaar' in ontvangst