Schuldenwijzer zet eerste stap naar overzicht schulden

Met de Schuldenwijzer kan nu elke Nederlander snel en eenvoudig inzicht krijgen in de schulden waarvoor een gerechtsdeurwaarder beslag heeft gelegd op zijn salaris of uitkering. De Schuldenwijzer is een initiatief van de belangenorganisaties van gerechtsdeurwaarders KBvG en SNG. Het platform is ook bruikbaar voor schuldhulpverleners. Beslagen die zijn gelegd door overheidsorganisaties, zoals de Belastingdienst en het UWV, staan echter niet vermeld in de Schuldenwijzer.

Hoe werkt het

Als burger log je in op Schuldenwijzer met je DigiD. Is er voor openstaande schulden beslag gelegd op je inkomen door een gerechtsdeurwaarder, dan vind je hier een overzicht daarvan. Denk bijvoorbeeld aan beslag op je loon of pensioen. Ook vind je hier als burger de beslagvrije voet – het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd.

In 2020 wil Schuldenwijzer uitbreiden met alle informatie over schulden, die bekend is bij gerechtsdeurwaarders. Schuldhulpverleners kunnen dan, als ze daarvoor toestemming hebben van hun cliënt, ook inzicht krijgen in de schulden van hun cliënten.

Wat zijn de voordelen

Patrick Plate, beoogd voorzitter van de Stichting Schuldenwijzer in oprichting zegt: ‘Door de gegevens over schulden in een centraal systeem samen te brengen, help je alle partijen die zich bezighouden met incasso en schulden. Een gerechtsdeurwaarder kan zien in welke situaties een incassotraject geen zin heeft. Een schuldhulpverlener kan sneller en beter hulpverlenen. Het uiteindelijke doel is dat burgers met schulden hierdoor beter beschermd en geholpen worden.’

Patrick Plate
Patrick Plate

Zo min mogelijk leed

‘Gegevens uitwisselen is een belangrijke voorwaarde voor het oplossen van de schuldenproblematiek’, zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet). ‘We volgen de ontwikkeling van Schuldenwijzer met grote interesse. Net als gerechtsdeurwaardersorganisatie KBvG willen wij, als NVVK, graag kansloze procedures voorkomen. We vinden het beide belangrijk dat incassotrajecten met zo min mogelijk leed verlopen.’

Ook voor schuldhulpverleners

Schuldhulpverleners kunnen straks dus ook inloggen op de Schuldenwijzer. Dit zal hun veel tijd besparen, denkt Florijn. ‘Het kost ons nu nog veel geregel en afstemming om de situatie van iemand met schulden in kaart te brengen. Als we sneller een goed overzicht hebben, kunnen we ook sneller een regeling met schuldeisers treffen. Voor de burger met schulden betekent dit een einde aan de stapeling van kosten: het geeft rust en duidelijkheid.’

Totaaloverzicht

De ontwikkelaars van de Schuldenwijzer hebben veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid en begrijpelijkheid. Het platform en de toegang tot de schuldeninformatie voldoen aan de privacywetgeving (AVG) en andere wet- en regelgeving. De ambitie van Schuldenwijzer is om in de toekomst een koppeling tot stand te brengen met de gegevens van bijvoorbeeld de Belastingdienst en UWV.

Meer weten? Ga naar Schuldenwijzer.nl.