‘Schuldhulpverlening kan nog veel leren van bol.com’

‘Stel: jij maakt je zorgen over jouw financiële situatie, en je wilt weten wat je eraan kunt doen. Wat doe je dan?’, vraagt Mirre Stallen aan een zaal vol schuldhulpprofessionals tijdens het Kom uit je schuld-congres op 9 september. ‘Ik zou even googlen’, merkt een van hen aarzelend op. ‘Precies. De eerste plek waar je gaat kijken als je wat aan je schulden wilt doen, is internet. Maar daar is de juiste informatie voor jou heel moeilijk te vinden’, weet Stallen.

Mirre Stallen tijdens de presentatie

MAST – criteria voor effectieve hulpverlening

Mirre Stallen is senior onderzoeker bij het lectoraat Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en universitair docent aan de Universiteit Leiden. Op het congres, dat plaatsvond op 9 september j.l., praatte zij professionals bij over hoe wetenschappelijke kennis kan helpen bij het doorbreken van het taboe op schulden. Dat deed ze samen met lector Armoede Interventies aan de HvA, Roeland van Geuns. ‘Uit onderzoek weten we dat mensen hun problemen onderschatten, en hun eigen oplossingsvermogen overschatten. Dat is een heel giftige mix voor mensen met schulden’, stelt hij.

‘Het Behavioral Insights Team (een toonaangevend onderzoeksbureau van gedragswetenschappers in Londen, red.) heeft onderzocht dat effectieve hulpverlening altijd moet voldoen aan de volgende vier zaken – tezamen afgekort als MAST’, vertelt Geuns:

  • Makkelijk: zorg dat hulp gemakkelijk en intuïtief te vinden is
  • Aantrekkelijk: zorg dat het er goed uitziet
  • Sociaal: activeer de sociale component. Dat kan op meerdere manieren, zoals:
    • Je bent niet de enige met dit probleem
    • Mensen in jouw omgeving doen dit al; doe mee!
  • Tijd: zorg dat je op tijd bent.

‘Als je kijkt naar bijvoorbeeld bol.com of Coolblue, dan zul je zien dat zij voldoen aan al deze punten’, weet Geuns. ‘Kijken we naar de schuldhulpverlening, dan is dat heel anders.’

Schuldhulpverlening is niet MAST

Stallen: ‘Als ik google op "hulp bij schulden", dan zijn de eerste vier resultaten gesponsorde links van bedrijven die geld verdienen aan mensen met schulden. Daar zien we dus al dat het niet gemakkelijk is om de juiste hulp te vinden. Terwijl dat niet moeilijk hoeft te zijn. Als gemeente kun je er best een paar euro per maand tegenaan gooien zodat jouw hulpverlening standaard bovenaan getoond wordt in de zoekresultaten.’

‘Wat ook niet helpt bij het vinden van de juiste hulp, is dat de hulpverlening in elke gemeente anders geregeld is’, gaat Stallen verder. ‘Maar de meeste mensen met schulden die hulp zoeken, weten dat helemaal niet. Het zou dus heel mooi zijn als er één website is waar iedereen met schulden terecht kan en die jou doorverwijst naar de juiste plek of instantie.’

Pilotproject SHout

Stallen zet daarom nu als onderzoeksproject zo’n platform voor jongeren met schulden op: SHout. Het moet voldoen aan alle criteria voor effectieve hulpverlening: ‘Het is online gemakkelijk te vinden. Het heeft een aantrekkelijk design. Je kunt direct contact opnemen met een lokale professional en je krijgt direct antwoord op je vragen.’

Dit platform draait nu als pilot in Leiden. Uit de zaal komen veel enthousiaste reacties op het verhaal van Stallen en haar collega Geuns. Veel mensen geven aan dat zij graag op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen. Stallen onderzoekt nog hoe ze dat het beste kan gaan doen. Het is in ieder geval de bedoeling om de kennis die zij opdoet met SHout, breder te delen.

De presentatie nog eens nalezen? Klik hier voor de powerpoint.