Jantiene Berg: ‘Ik ben sceptisch over de huidige jubelstemming’

‘Iedereen lijkt nu te denken dat alles weer normaal is. Ik vind dat we niet te vroeg moeten juichen. Voor veel ondernemers begint het nu pas. Er worden nu overal lades opengetrokken vol ongeopende blauwe enveloppen. Ik pleit ervoor om de steunpakketten voor ondernemers niet meteen te stoppen.’

Portret Jantiene

Middenin de eerste coronagolf – mei 2020 – was Jantiene Berg een van de eerste horecaondernemers die faillissement aanvroeg. Met het vermaarde boutique-hotel STROOM in Rotterdam had ze haar droom gerealiseerd – nu moest ze de tientallen personeelsleden, met wie ze lief en leed had gedeeld, naar huis sturen. 

Bitterzoete erkenning

Het leverde haar de bitterzoete erkenning op een ‘topondernemer’ en ‘powervrouw’ te zijn – iemand die het lef heeft de situatie volledig onder ogen te zien en daar consequenties aan te verbinden. Terugblikkend: ‘Je moet blijkbaar alles kwijtraken om zo gewaardeerd te worden.’ 
Ze werd ambassadeur van de campagne ‘Kom jij eruit?’ In tientallen webinars vertelde ze haar verhaal. Haar boodschap aan ondernemers was helder: steek je kop niet in het zand en doe niet alsof je het allemaal wel zult redden als dat niet realistisch is. Maar ook: juist door eerlijk te durven zijn, blijf je niet hangen en creëer je de ruimte om er weer uit te komen.  
 

'Ik help nu ondernemers met realiteitszin, structuur en positieve energie’

Van leider tot loods

De campagne heeft haar het nodige gebracht, vertelt ze. ‘In Alphen aan den Rijn begeleid en coach ik nu 25 ondernemers die in de TOZO-regeling zitten. Ik help ze met het hervinden van hun drijfveren en hun kracht. Ik help ze met realiteitszin, structuur en positieve energie. En weet je wat ook zo leuk is? Ik kon onlangs weer iemand aannemen in mijn eigen bedrijf om me hierbij te ondersteunen.’

Eerder al vond Jantiene de weg weer omhoog door het onderwijs in te gaan. Ze geeft sinds eind vorig jaar parttime les in hospitality management in Rotterdam. ‘Natuurlijk blijft het hospitality-hart kloppen, maar ik zal me niet meer met huid en haar overleveren aan het leiden van een nieuwe horecaonderneming. Die droom heb ik geleefd. Ik help nu anderen om hún dromen te realiseren. Waar ik toen een leider was, ben ik nu een loods.’
 

Blijf die ondernemers volgen

Hoe ze campagne ‘Kom jij eruit?’ heeft ervaren? ‘Of dit ondernemers heeft gestimuleerd om direct hulp te zoeken, betwijfel ik. Maar het heeft zeker gezorgd voor meer bewustzijn bij bijvoorbeeld gemeenten en ondernemersverenigingen. Die raakten geïnspireerd en dat werkt natuurlijk door in de hulpverlening.’

De gemeenten hebben nu dankzij de coronamaatregelen een goed beeld van wie in een lastig pakket zitten. Jantiene: ‘Blijf deze mensen volgen en bied hen ondersteuning op maat. In die lijn vind ik de regionale mobiliteitsteams ook een goede ontwikkeling. Er zullen nog veel ondernemers blijken te zijn, die het beste kunnen omscholen. Dat zijn doorgaans geen snelle, gemakkelijke trajecten. De mobiliteitsteams kunnen daarbij helpen. Dus, als je me vraagt: kom jij eruit? Dan zeg ik: ja, maar we zijn er nog niet.’