Schuldhulp voor ondernemers? Schakel onze ervaringsdeskundigen in

Door de coronacrisis kloppen steeds meer ondernemers met geldzorgen aan bij gemeenteloketten. Hoe ga je daar als schuldhulpverlenende gemeente mee om? Door te praten met de ervaringsdeskundige ambassadeurs van de Kom jij eruit?-campagne.

Ambassadeur Marc Mulder

Ondernemers met geldproblemen hebben vaak specifieke vragen en behoeften. Ze vormen een andere groep dan de particulieren met geldzorgen, waarvoor de gemeente ook schuldhulp verzorgt.  Het is voor gemeenten vaak ingewikkeld om deze groeiende groep ondernemers op de juiste manier te begeleiden.

Gezamenlijk verbeteren

Het ministerie van SZW biedt gemeenten aan om te praten met ervaringsdeskundigen – ambassadeurs van de campagne Kom jij eruit? Medewerkers van de gemeente en twee ervaringsdeskundigen spreken dan 1 tot 2 uur met elkaar. De ambassadeurs vertellen over hun ervaringen met schuldhulpverlening, en hoe een ondernemer volgens hen het beste geholpen is. Gezamenlijk onderzoeken de deelnemers hoe je de hulpverlening kunt verbeteren.

Het gesprek is online via een platform naar keuze. Het duurt 1 tot 2 uur. Het wordt begeleid door medewerkers van adviesbureau EMMA.

Over Kom jij eruit? en de inzet van ambassadeurs

De campagne Kom jij eruit? van SZW wil eraan bijdragen dat mensen met geldzorgen sneller hulp zoeken. Deze campagne werkt met ambassadeurs - ervaringsdeskundigen, personen met geldzorgen of schulden, die via de campagnewebsite en sociale media hun verhaal verspreiden.

Een aantal van deze ambassadeurs is zzp’er of ondernemer met personeel. Zijzelf – of mensen om hen heen – hebben meegemaakt dat de schuldhulpverlening aan ondernemers niet altijd aansluit op hun behoeften. Zoals de hulpverlening is georganiseerd en de hulpverlening zelf, kunnen beter worden afgestemd op de vragen en behoeften van de ondernemers. Vanuit hun kennis en ervaringen geven de ambassadeurs adviezen en goede voorbeelden om hiervoor te zorgen.