Hoe is het nu met Karin van Iterson?

Tien jaar armoede en schuldsanering verder, helpt Karin nu mensen met soortgelijke problemen. Als ervaringsdeskundige. ‘Ik weet hoe je je nu voelt, met de feestmaand in aantocht.’

Portret Karin

‘Veel mensen van mijn leeftijd raken hun werk kwijt, komen aan de kant te staan. En moet je nu mij zien: aan het werk als Ervaringsdeskundige Armoede en Schulden in de gemeente Westerveld. Ik heb, voordat het zover kwam, dan wel tien jaar in een hoekje zitten janken, maar goed. Mijn dochter zegt soms: Mama, dat is toch hopeloos werk dat je doet. Ik zeg dan: al help ik er maar twee mensen mee, dan is het voor mij al goed. Maar het waren er, in de korte tijd dat ik dit werk doe, al een stuk of twintig. Ik vind het fantastisch.

Ik ben dus ervaringsdeskundige. Dat betekent inderdaad dat ik ervaring heb met armoede en schulden. Maar om als ervaringsdeskundige te werken, moet je een opleiding volgen. Daarna kun je mensen helpen die in de problemen zitten. En mensen die in de hulpverlening werken – de zogeheten professionals.

‘Het er nog maar even goed van nemen – ik snap die gedachte wel’

Zo maken we contact

Als ervaringsdeskundige weet ik uit eigen ervaring wat schulden en armoede echt met je doen. Ik herken het; ik spreek de taal. Andersom herkent die ander zich in mij. Daar zit de kracht, zo bereiken we elkaar, maken we echt contact. Dan is het veilig.

Vanuit mijn ervaring kan ik de professional helpen en leren anders te kijken. Zodat de begeleiding sneller en beter helpt. Als ervaringsdeskundige neem je niet de plek van de professional in, maar sta je ernaast. We zijn een duo.

Mooi weer spelen

En nu komen de feestdagen eraan. Op zich leuk en gezellig, natuurlijk. Maar hoe krijg je het rond dat je iets kunt kopen? Voor je kind. Voor je geliefde. Hoe krijg je het gezellig? Alles kost geld. Ik weet uit ervaring dat je altijd wel wat kunt regelen. Vaak cijfer je jezelf weg - ‘want de kinderen mogen er niet onder lijden.’ Ik ken het. Ze moeten voelen dat ze belangrijk zijn.

Mensen in armoede zijn creatief. Ik weet het nog van toen ik stageliep bij de kledingbank. Hoe vaak iemand daar voor weinig en heel blij met een prachtig cadeau het pand kon uitlopen. Ondertussen blijf je naar de buitenwereld mooi weer spelen.

Goed misgaan

Maar de verleidingen zijn groot en machtig, zeker in deze periode. Als je denkt: ik ga volgend jaar failliet. Dan is de volgende gedachte al snel: dan moeten we het er nu nog maar even goed van nemen. ‘Als het dan toch mis gaat, laat het dan maar goed misgaan.’ Helemaal niet verstandig. Wel begrijpelijk.

Het is niet aan mij om met het vingertje te wijzen. Ik hoop alleen dat het lukt om toch zo bewust en verstandig mogelijk met je geld om te gaan. En dat je toch beseft dat er hulp is, als je die nodig hebt. Ik realiseerde me pas nog: ik kom uit een generatie die vaak helemaal niet weet dat er hulp bestaat, vanuit de gemeente, bijvoorbeeld. Dat is ook logisch, want tien jaar geleden bestond zo’n loket nog niet. Dit geldt echt voor heel veel mensen. Dus we moeten het blijven herhalen. Zit je in de problemen, dan is er hulp voor je.’