Hoe is het nu met Hugo Oosterwijk?

Sneller en ruimhartiger hulp voor ondernemers - zodat ze hun ondernemingszin behouden en er weer bovenop kunnen komen. Daar zet Hugo zich als ervaringsdeskundige voor in. ‘Ik gebruik de komende periode ook voor bezinning. Misschien moet alles wel helemaal anders.’

Hugo

‘2015 was mijn annus horribilis, mijn verschrikkelijke jaar. Ik verloor mijn vastgoed, moest ons huis verkopen en onze relatie eindigde in een scheiding. We hadden niet eens geld om een kerstboom te kopen. Met m’n kop vol zorgen loop ik op een dag in december met de hond over het pad achter onze tuin terug naar huis. En daar ligt een Nordmann te stralen in de zon! Er zit een kaartje aan met daarop: gift of nature.

Dat was voor mij zo’n sterk signaal om van deze kerst toch iets moois te maken. We hebben ‘m prachtig opgetuigd en er met heel beperkte middelen toch goede dagen van gemaakt. Ik hou graag voor ogen dat kerst het feest is van het licht. Van de hoop. Van: nooit opgeven.’

‘Geef de hoop niet op’

Niet bij de pakken neer

‘Hoe ik de komende feestdagen ga vieren, weet ik nog niet. Ik hoop met mijn zoons en met mijn ex. Ondertussen hou ik me als ervaringsdeskundige bezig met hoe het in deze moeilijke tijd beter kan voor ondernemers. De overheid doet er alles aan om zo goed mogelijk te helpen. Maar er moet nog

veel veranderen om te zorgen dat ondernemers niet bij de pakken neer gaan zitten. Hoe behoud je die ondernemingszin – daar maak ik me sterk voor.

Je moet als ondernemer sneller en ruimhartiger geholpen worden. Het is nog steeds zo dat je eerst helemaal down the drain moet gaan en dan pas hulp kunt krijgen. Maar tegen die tijd ben je geknakt en kom je er niet meer uit. Het is wel zo dat er wetswijzigingen aankomen die preventieve schuldhulp mogelijk maken en faillissementen voorkomen.’

Verdiepen en ruimte vinden

‘Ik motiveer ondernemers om eruit te komen en navigeer ze naar hulp. Ik weet zo langzamerhand vrij goed waar je moet zijn, waar de mogelijkheden liggen. De bijzondere bijstand biedt bijvoorbeeld ondersteuning waar ik eerst geen idee van had. Maar je moet je erin verdiepen, je moet gaan praten met iemand van de gemeente die je kan helpen. Dan ligt er dus ruimte.

Dit is ook een tijd die je de mogelijkheid biedt om eens goed te kijken naar je andere talenten. Gooi je net eens uit aan de andere kant van het schip. Want daar zit misschien wel vis. Praat eens met een carrièrecoach. Denk aan omscholing.’

Maar vooral: blijf niet stilzitten en wachten en hopen dat dit overgaat. Want ook als dit over is, is de wereld onherroepelijk veranderd. Sta op en kom in beweging. Dan maar kippensoep in plaats van kalkoen deze kerst.’