Corona, geld en hulp – een overzicht

Corona treft praktisch iedereen: werknemers, zelfstandigen, mensen die niet aan het werk zijn, hulpverleners. Er zijn veel initiatieven om mensen met (beginnende) geldproblemen in deze tijd te ondersteunen. De ene site helpt ondernemers in het nauw, de andere helpt jongeren met geldproblemen, de volgende ondersteunt professionals in schuldhulp en armoedebestrijding. Voor professionals zetten we tien belangrijke ondersteuners met speciale aandacht voor de gevolgen van corona een rij.

Geldfit

Voor: iedereen

Geldfit.nl biedt met behulp van een test snel en eenvoudig inzicht in hoe je er financieel voor staat. De resultaten laten zien of je wel of geen hulp nodig hebt bij je geldzaken. Je krijgt een persoonlijk advies met tips voor jouw financiële situatie.

Aparte coronapagina met aandacht voor de invloed van corona op werk, zorgverzekering, energie en hypotheek en huur.

0800-115 - Hulp bij geldzorgen

Voor: iedereen

0800-8115 is het gratis telefoonnummer van de Nederlandse Schuldhulproute.

Heb je geldzorgen? Bel dan naar het telefoonnummer 0800-8115. Medewerkers zitten klaar om te luisteren naar jouw verhaal en denken met je mee. Zij kunnen je ook in contact brengen met hulp bij jou in de buurt. Kijk voor meer informatie op 0800-8115.nl.

Nibud

Voor: huishoudens

Voor veel huishoudens heeft de coronacrisis grote financiële gevolgen. Het Nibud helpt met tips en hulpmiddelen om grip op je geld te houden en biedt informatie over hulpregelingen.

Aparte coronapagina met onder meer een geldwijzer aan de hand van een 7-stappenplan.

Wijzer in geldzaken

Voor: iedereen

Het platform Wijzeringeldzaken.nl geeft betrouwbare informatie voor het omgaan met geld in praktisch elke levenssituatie – van net 18 geworden tot met pensioen, van ontslag tot scheiding.

Aparte coronapagina: met tips om je inkomsten en uitgaven in tijden van corona op een rij te zetten; ook een aparte pagina voor jongeren tijdens de crisis.

Financieel fitte werknemers

Voor: werknemers en werkgevers

Deze wegwijzer helpt primair werkgevers om vroegtijdig geldzorgen bij medewerkers te ontdekken en helpt verder met tools, checklists, doorverwijzingen en een helpdesk.

Aparte coronapagina verwijst merendeels door naar Wijzer in geldzaken.

fiKks

Voor: werknemers en werkgevers

fiKks helpt ook werkgevers om hun werknemers met geldzorgen een oplossing te bieden. Met een financieel dashboard in de fiKks-app en een stappenplan kunnen werknemers grip op hun geldzaken krijgen. Ze kunnen ook een persoonlijke buddy krijgen.

Aparte coronapagina gaat gerichter in op de problemen die corona kan opleveren en biedt ook een persoonlijke buddy aan.

Kamer van Koophandel

Voor: ondernemers

De Kamer van Koophandel biedt informatie, voorlichting en ondersteuning aan ondernemers en zet vol in op aan corona gerelateerde vragen.

Aparte coronapagina biedt adviseurs aan die persoonlijk en gericht advies geven, onder meer over de financiering of levensvatbaarheid van je onderneming. Plus informatie over bijvoorbeeld protocollen, subsidies en regelingen.

Divosa

Voor: overheden in het sociaal domein

Divosa denkt en werkt met gemeenten en rijksoverheid mee aan oplossingen in de uitvoeringspraktijk van het gemeentelijk sociaal domein voor vier knelpunten: inkomen in nood, matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, ondersteuning van kwetsbare mensen en gemeenten onder druk.

Aparte coronapagina verdiept de relatie tussen corona en bovengenoemde thema’s.

Money Fit

Voor: jongeren

Moneyfit helpt jongeren op een ‘fitte’ manier om te gaan met geld en adviseert over o.a. geld en wonen en studeren, maar ook over gamen en gokken. 

Aparte coronapagina wijst jongeren onder meer op hun rechten als ze geen werk meer hebben door corona.

Schuldhulpmaatje

Voor: iedereen met (dreigende) schulden

SchuldHulpMaatje wil mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig bereiken en hulp bieden via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven.

Aparte coronapagina biedt actueel overzicht van nieuws over corona en schulden.

Belastingdienst

Voor: burgers en bedrijven

De Belastingdienst neemt maatregelen en past regelingen aan om de belastingbetaler meer lucht te geven.  

Aparte coronapagina zet o.m. op een rij wat je moet doen om uitstel van betaling aan te vragen en welke aan corona gerelateerde aanpassingen er zijn op het gebied van loonheffingen, inkomsten- en vennootschapsbelasting en btw.

Rijksoverheid

Voor: iedereen in Nederland

De Rijksoverheid biedt op deze overzichtspagina essentiële informatie over aan corona gerelateerd beleid. En op deze pagina voor ondernemers en bedrijven. En op deze pagina voor werknemers.